Колібактеріоз птиці – це інфекційна, септична хвороба домашньої, дикої та декоративної птиці, яка перебігає гострій або хронічній формі. Характеризується діареєю, пригніченням, сонливістю, спрагою, втратою апетиту, викликає високий відсоток загибелі птиці, зниження продуктивності.
Збудник захворювання – патогенна, грамнегативна паличка E. coli.
На підприємствах частіше зустрічається захворювання, ніж у домашніх господарствах через велику концентрацію птиці на площі. Тому у домашніх умовах необхідно знати симптоми, щоб вчасно провести лікувальні дії. Гризуни та дикі птахи є переносниками збудника хвороби. Також зараження може бути після перехворілої птиці, води, інвентарю, через високу концентрацію шкідливих газів у приміщенні, де знаходиться птиця.
У молодняку курей, качок та індиків м’ясних порід зустрічається респіраторна форма колісептицемії, при якій спостерігаються сльозотечу, кон’юнктивіт, важке дихання, чхання, хрипи, кашель. При кишковій формі колібактеріозу – порушення роботи шлунково-кишкового тракту: пронос, сильна спрага, відсутність апетиту, зневоднення організму птиці, тощо.
Якщо птиця придбана у невідомого постачальника (продавця), взагалі бажано на перший час ізолювати від іншої птиці, якщо вона є. Профілактично краще пропоїти антибіотиком широкого спектру дії.
Рекомендації для запобігання захворювання птиці на колібактеріоз.
- Потрібно постійно спостерігати за якістю води. У літній період необхідно, щоб птиця мала постійний доступ до чистої та свіжої води. Обов’язково потрібно щодня мити поїлку, з якої птиця споживає воду.
- Приміщення, у якому знаходиться птиця, повинно добре провітрюватись. Оскільки брудне повітря сприяє розвитку мікроорганізмів.
- Проводити дератизацію (знищення гризунів) та дезінфекцію (знезараження) приміщення, у якому знаходиться птиця. Найдешевший спосіб це – вапно.
- Щоб профілактувати захворювання, можна використовувати підкислювачі. Органічні кислоти знижують рН корму та стабілізують кислотність у ШКТ. Чим вищий рівень рН, тим сприятливіші умови для розвитку патогенних мікроорганізмів. Наприклад, мурашина кислота має антибактеріальну властивість, молочна кислота знижує кислотність та посилює споживання корму.
- З перших днів забезпечити організм птиці вітамінами, мінералами та іншими органічними елементами, що підвищують імунітет, внаслідок чого організм стає менш вразливим до захворювання. У домашньому господарстві це можливо шляхом згодовування якісного комбікорму перевіреного виробника.
Наш завод використовує у виробництві сировину, кожна партія якої проходить лабораторні дослідження на показники безпеки (токсичність, мікробіологія та ін.). Це дає можливість виключити потрапляння в корми неякісної сировини. У склад Липоводолинського комбікорму входять вітамінні комплекси, макро- та мікроелементи, кокцидіостатик для певних вікових груп та інші речовини, необхідні для здорового розвитку поголів’я.
У домашніх умовах складно та економічно витратно вести контроль епізоотологічного стану власного господарства, тому клієнт Липоводолинського комбікормового заводу має можливість звернутись за консультацією до наших спеціалістів, які нададуть консультацію з утримання птиці та допоможуть у вирішені проблемних питань.