Колібактеріоз птиці

Колібактеріоз птиці – це  інфекційна, септична хвороба домашньої, дикої та декоративної птиці, яка перебігає гострій або хронічній формі. Характеризується діареєю, пригніченням, сонливістю, спрагою, втратою апетиту, викликає високий відсоток загибелі птиці, зниження продуктивності.

Збудник захворювання – патогенна, грамнегативна паличка E. coli.

На підприємствах частіше зустрічається захворювання, ніж у домашніх господарствах через велику концентрацію птиці на площі. Тому у домашніх умовах необхідно знати симптоми, щоб вчасно провести лікувальні дії. Гризуни та дикі птахи є переносниками збудника хвороби. Також зараження може бути після перехворілої птиці, води, інвентарю, через високу концентрацію шкідливих газів у приміщенні, де знаходиться птиця.

У молодняку курей, качок та індиків м’ясних порід зустрічається респіраторна форма колісептицемії, при якій спостерігаються сльозотечу, кон’юнктивіт, важке дихання, чхання, хрипи, кашель. При кишковій формі колібактеріозу –  порушення роботи шлунково-кишкового тракту: пронос, сильна спрага, відсутність апетиту, зневоднення організму птиці, тощо.

Якщо птиця придбана у невідомого постачальника (продавця), взагалі бажано на перший час ізолювати від іншої птиці, якщо вона є. Профілактично краще пропоїти антибіотиком широкого спектру дії.

Рекомендації для запобігання захворювання птиці на колібактеріоз.

  1. Потрібно постійно спостерігати за якістю води. У літній період необхідно, щоб птиця мала постійний доступ до чистої та свіжої води. Обов’язково потрібно щодня мити поїлку, з якої птиця споживає воду.
  2. Приміщення, у якому знаходиться птиця, повинно добре провітрюватись. Оскільки брудне повітря сприяє розвитку мікроорганізмів.
  3. Проводити дератизацію (знищення гризунів) та дезінфекцію (знезараження) приміщення, у якому знаходиться птиця. Найдешевший спосіб це – вапно.
  4. Щоб профілактувати захворювання, можна використовувати підкислювачі. Органічні кислоти знижують рН корму та стабілізують кислотність у ШКТ. Чим вищий рівень рН, тим сприятливіші умови для розвитку патогенних мікроорганізмів. Наприклад, мурашина кислота має антибактеріальну властивість, молочна кислота знижує кислотність та посилює споживання корму.
  5. З перших днів забезпечити організм птиці вітамінами, мінералами та іншими органічними елементами, що підвищують імунітет, внаслідок чого організм стає менш вразливим до захворювання. У домашньому господарстві це можливо шляхом згодовування якісного комбікорму перевіреного виробника.

Наш завод використовує у виробництві сировину, кожна партія якої проходить лабораторні дослідження на показники безпеки (токсичність, мікробіологія та ін.). Це дає можливість виключити потрапляння в корми неякісної сировини. У склад Липоводолинського комбікорму входять  вітамінні комплекси, макро- та мікроелементи,  кокцидіостатик для певних вікових груп та інші речовини, необхідні для здорового розвитку поголів’я.

У домашніх умовах складно та економічно витратно вести контроль епізоотологічного стану власного господарства, тому клієнт Липоводолинського комбікормового заводу має можливість звернутись за консультацією до наших спеціалістів, які нададуть консультацію з утримання птиці та допоможуть у вирішені проблемних питань.

Кошик
Scroll to Top